Sporten en mentaliteit
Mentaliteit brengt u als (amateur)sporter verder! Veel sporters onderschatten het belang van het mentale aspect tijdens het sporten. Sporters die zowel fysiek als mentaal sterk staan zetten de beste prestaties neer. Als u een ‘slimme sporter’ wilt worden, dan heeft u ook een sterk hoofd nodig. Wist u bijvoorbeeld dat onder normale omstandigheden uw hersenen altijd eerder willen stoppen dan uw lichaam? Voordat uw lichaam de inspanning niet meer aankan en er spiervermoeidheid optreedt, geven de hersenen het signaal af om u te doen stoppen met sporten, met als doel uw lichaam te beschermen. Als u dit signaal kunt afzwakken door mentale trucjes, dan kunt u nog even doorgaan waar anderen misschien opgeven of vertragen.
Hieronder staan enkele manieren om ‘pijn’ en ongemakken tijdens het sporten te bestrijden. U kunt ze toepassen tijdens trainingen en wedstrijden als u het even moeilijk hebt.
Maak uw doelen vooraf helder
Maak uw specifieke doelen tastbaar: ze geven u de motivatie om de sportschoenen aan te trekken.
Stel een overstijgend hoofddoel: iets wat u niet op korte termijn kunt bereiken, bijvoorbeeld het verbeteren van uw tijd op een bepaalde afstand, een podiumplaats behalen bij een wedstrijd of voor het eerst een zwaardere prestatie neerzetten.
Stel kleinere subdoelen: doelen die u vandaag, morgen, volgende week of volgende maand kunt realiseren en die een nodige tussenstap zijn om uw hoofddoel te bereiken.
Hoe ziet uw sportuitdaging er in gedachten uit?
Beeldt u van tevoren de training of wedstrijd in: hoe u zich voelt, wat u ziet, hoort en ruikt, en hoe u succesvol de training of wedstrijd afwerkt. Wat denkt en doet u als u pijn gaat voelen? Als u vóór de inspanning deze ervaring en uw ideale reactie kunt simuleren in uw hersenen, dan zult u dit ook veel makkelijker bewerkstelligen in het echt.
De ervaring tijdens het sporten
Beeldt u tijdens het sporten in dat u optimaal beweegt, bijvoorbeeld dat u een topsporter bent met een soepele stijl of dat u met een grote wedstrijd bezig bent en voor de overwinning strijdt.
Focus
Richt uw aandacht niet op de vermoeidheid of de pijn tijdens de inspanning. Focus bijvoorbeeld op uw techniek: u zult de vermoeidheid minder voelen en bovendien gaat het u dan gemakkelijker af. Focus dus op uw techniek en op de optimale bewegingen die u wilt maken.
Voorbereiding
Wat u kunt kan voorkomen hoeft u niet te genezen. Een goede voorbereiding is hierom zeer waardevol. Bedenk van tevoren een plan om uw prestatie zo optimaal mogelijk te kunnen leveren, bijvoorbeeld:
- Begin rustig aan uw training of wedstrijd en vergroot de inspanning pas als uw gevoel goed is en u optimaal ‘warm’ bent.
- Drink na elke 30 minuten inspanning ongeveer 150 ml sportdrank (mineralen aanvullen).
- Ga op moeilijke momenten niet ‘te diep’. Dit doet u door uw hartslag te monitoren (hartslagmeting).
Indelen van uw inspanning
Trainingen of wedstrijden kunnen soms lang zijn, zeker als u meerdere uren bezig bent. Net zoals u een einddoel opdeelt in subdoelen, kunt u een lange inspanning het beste opdelen in korte deelinspanningen: focus op het moment zelf en denk niet aan hoe lang u nog bezig gaat zijn. Probeer op elke deelafstand een zeker doel te halen, bijvoorbeeld een bepaalde tijd, hartslag of snelheid. Richt u op punten die u ziet op uw route en beweeg naar een specifiek punt, bijvoorbeeld een volgende lantaarnpaal, een boom of een bepaald huis.
Positieve gedachten zijn een positief resultaat
Tegen uzelf positieve dingen zeggen is een goede strategie om u mentaal op te peppen als het even moeilijk gaat. Voorbeelden van een positieve peptalk zijn: “Kom op, je kan het! Je bent er bijna!” en: “Just do it!“ Geef uw gedachten geen kans om negatief te worden. Zet negatieve gedachten direct om in positieve, bijvoorbeeld:
- “Ik heb belangrijke trainingen gemist omdat ik ziek was” wordt “Ik heb getraind zo goed ik kon en ben er mooi in geslaagd om nu aan de startlijn te staan”.
- “Ik heb vannacht niet goed geslapen” wordt “Ik heb er alles aan gedaan om nu klaar te zijn om een goede prestatie neer te zetten”.
De beloning achteraf
“Pain is temporary, pride is forever!” Denk aan de heerlijke douche die volgt, aan uw favoriete herstelmaaltijd of aan het intense gevoel wanneer u straks kunt terugdenken aan deze goede prestatie.
Heel belangrijk
Presteren en prestaties verbeteren zitten voor een groot deel in uw hoofd. Een goed lichaam functioneert het best met een gezonde geest. Geef uzelf daarom voldoende rust en houdt voldoende tijd tussen de trainingen en wedstrijden, zo voorkomt u tevens veel blessures. Zorg er bovenal voor dat u plezier heeft in wat u doet! Sporten is FUN.
No Comments