[masterslider id="12"]

Sporttherapie

Optimal Musculi biedt meer dan alleen sportmassage. Voor een optimaal resultaat bieden wij complete sporttherapie, ondersteuning en begeleiding. Wij bieden onder meer het volgende:

  • Onderzoek naar lichaamsstand, lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correcties hiervan
  • Bekijken en beoordelen van klachten of blessures
  • Adviseren over en omgaan met specifieke klachten, blessures of andere lichamelijke gebreken
  • Adviseren over trainingsopbouw, herstel(trainingen), voeding en (sport)kleding/schoeisel
  • Testen van de functies van spieren en gewrichten
  • Opsporen van myofasciale storingen en verhardingen of verkortingen in de spieren
  • Aanleggen van tapes of bandages als ondersteuning voor gekwetste of herstellende gewrichten en spieren
  • Doorverwijzen naar of overleg met (sport)arts of fysiotherapeut indien nodig

Al met al: een professionele sporttherapeut die een totaalpakket biedt als het gaat om ondersteuning en begeleiding van de sporter of de bewegende recreant.

Waarom een sporttherapeutische behandeling

Door training en het leveren van sportieve inspanningen loopt het lichaam schade op. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort- of langdurig kracht en ze zijn onderhevig aan trek- en rekkrachten. Het band- en peesapparaat geleidt bewegingen en vangt krachten op. Naarmate de trainingen frequenter worden, krijgt het lichaam minder tijd om te herstellen en hierdoor neemt de noodzaak voor een behandeling of massage toe. Sporttherapie zal in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.

  1. Preparatief (voorbereidend)
    Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam in de prestatiestand gebracht worden. Een sportmassage kan een onderdeel zijn van de warming-up, al is dit hiervoor geen vervanger. Door de behandeling worden de spieren op de juiste spierspanning gebracht en wordt er gezorgd voor een betere doorbloeding. Een voorbereidende sportmassage wordt door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportprestatie.
  2. Preventief (voorkomend)
    Een preventieve sportmassage zorgt voor een betere doorbloeding, beter functioneren en betere coördinatie. Dit vermindert de kans op het ontstaan van blessures. De blessures hoeven niet altijd sport gerelateerd te zijn. Deze kunnen ook te maken hebben met dagelijkse (lichamelijke) werkzaamheden.
  3. Curatief (genezend)
    De curatieve sportmassage herstelt het lichaam na een zware inspanning. Deze massage zorgt voor het afvoeren van vermoeidheidsstoffen (melkzuur). Hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt. De curatieve sportmassage is voor iedereen die veel van zijn lichaam vergt.

Tijdstip van een (sport)therapie

Sporttherapie worden op verschillende momenten toegepast:

Pre-activatiteitmassage: Massage voor de wedstrijd of training

Deze behandeling zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren en maakt deze los. De spieren worden voorbereid op de komende inspanning. Deze behandeling is géén vervanging van de warming-up maar een belangrijk onderdeel hiervan. Dit vermindert de kans op het ontstaan van blessures.

Interactiviteitmassage: Behandeling tijdens de wedstrijd of tussen twee wedstrijden/trainingen door op dezelfde dag.

Deze massage wordt net na de inspanning toegepast. Hierbij wordt de normale toestand van het weefsel hersteld. Daarnaast helpt dit om net voor een volgende inspanning de doorbloeding weer op gang te helpen en het zich ophopende vocht af te drijven.

Post-activiteitsmassage: Behandeling na een wedstrijd of training.

Na de sportieve activiteit is het doel van de sportmassage tegengesteld: de spieren moeten dan weer tot ontspanning gebracht worden. Deze vorm van sportmassage komt in de praktijk het meeste voor. Het heeft als doel dehydratie (ontwatering) en het herstellen van de weefsels. Vermoeidheidsstoffen (melkzuur) en afvalproducten worden door deze massage beter afgevoerd. Hiermee wordt het herstel bevorderd en eventuele spierpijn voorkomen, waardoor het lichaam weer beter en sneller voorbereid is op een volgende (sport)inspanning.

Passiviteitmassage: Massage in een rustperiode.

Wanneer er even geen wedstrijd of training op het programma staat, wordt met deze massage de conditie van de spieren op peil gehouden. In tegenstelling tot bovengenoemde deelmassages is de passiviteitmassage een complete lichaamsmassage.

Frequentie

Een eenmalige sportmassage kan heel prettig zijn, maar heeft slechts een beperkt effect. Afhankelijk van uw mogelijkheden en sportbelasting, is ons advies om u ongeveer om de drie tot vier weken te laten masseren. Een sportmassage van de meest belaste spiergroepen duurt ten minste een half uur. Langer is uiteraard ook mogelijk.

Geen enkel lichaam is gelijk en iedereen beweegt op zijn eigen manier. Hierom geven wij vaak massages op maat naar aanleiding van onze inspectie en uw wensen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van (sport)massages, ondersteuning en begeleiding door Optimal Musculi?